Το έργο “Herbs for Growth”/”HEGO” με κωδικό BSB987 συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα της Λεκάνης της Μαύρης Θάλασσας (ENI CBC Black Sea Basin 2014-2020), με επικεφαλής εταίρο την ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΑΕ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ (ΑΝΕΤΧΑ ΑΕ).
Το έργο HEGO αφορά στη συνεργασία εταίρων από 4 χώρες (Ελλάδα, Μολδαβία, Γεωργία και Αρμενία), οι οποίες έχουν πλούσια βιοποικιλότητα και ενδημικά είδη βοτάνων καθώς και διασυνδεδεμένες πρακτικές βοτανοθεραπείας και ιστορικές παραδόσεις γαστρονομίας. Ωστόσο, η υπερεκμετάλλευση των ειδών βοτάνων που είτε είναι σε υψηλή διακινδύνευση είτε είναι ενδημικά, λόγω των μη κατάλληλων μεθόδων συλλογής από τη φύση, οι οποίες χρησιμοποιούνται και η ταχεία αύξηση της ζήτησης για προϊόντα βοτάνων έως το 2025 σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, οδηγούν σε μη βιώσιμες πρακτικές για τα βότανα που αναπτύσσονται στη φύση καθώς και μη αποτελεσματική παραγωγή. Το μη βιώσιμο και αμφισβητήσιμο οικονομικό μέλλον των κατοίκων των περιοχών αυτών με την πλούσια βιοποικιλότητα, όπως ο πληθυσμός στα ορεινά των συμμετεχουσών χωρών, είναι θεμελιώδες ζήτημα αυτών των περιβαλλοντικών και κοινωνικό-οικονομικών κινδύνων.
Ο σημαντικός θετικός αντίκτυπος του έργου HEGO θα είναι η αλλαγή του μοντέλου παραγωγής προϊόντων βοτάνων σε όλες τις συμμετέχουσες χώρες, που θα οδηγήσει σε θετικές συνέπειες στη βελτίωση της οικονομικής και επιχειρηματικής απόδοσης του τομέα των βοτάνων και εμμέσως στη συμβολή στη διατήρηση της βιοποικιλότητας των ενδημικών ειδών βοτάνων.
Ο γενικός στόχος του έργου HEGO είναι ο εκσυγχρονισμός των επιχειρήσεων που σχετίζονται με την καλλιέργεια, την παραγωγή και την προώθηση διαφοροποιημένων, αειφορικών και προστιθέμενης αξίας προϊόντων βοτάνων και η ενίσχυση των διασυνοριακών εμπορικών ευκαιριών για τις τοπικές επιχειρήσεων βοτάνων στις συμμετέχουσες χώρες (Ελλάδα, Μολδαβία, Γεωργία και Αρμενία). Ο μακροπρόθεσμος αντίκτυπος του στόχου αυτού είναι η διαφοροποίηση των κύριων αγροτικών και διασυνδεδεμένων (με την αγροτική ζωή) δραστηριοτήτων, η αειφορική εκμετάλλευση τοπικών βοτάνων με τη χρήση Τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνίας, η μόνιμη θέσπιση διασυνοριακής δικτύωσης και εμπορικών σχημάτων με θεματικό στόχο στην παραγωγή βοτάνων και ετικετών (brands), επηρεάζοντας τις αγορές βοτάνων σε αυτές τις χώρες.
Το έργο HEGO ασχολείται με τις παραπάνω προκλήσεις αναπτύσσοντας εργαλεία κατάρτισης και με εφαρμογή σε δραστηριότητες όπως:
- Ενημέρωση και κατάρτιση παραγωγών για τη μείωση της συλλογής βοτάνων από τη φύση και προώθηση της αγροτικής διαφοροποίησης σε νέες καλλιέργειες για παραγωγή προϊόντων με βελτιωμένη εμπορική αξία.
- Ενημέρωση και κατάρτιση παραγωγών για την προσαρμογή τους στις νέες προκλήσεις αγροτικής επιχειρηματικότητας, εμπορία και ποιότητα προϊόντων βοτάνων.
- Διαμόρφωση και προώθηση δικτύωσης «από την έρευνα στην επιχειρηματικότητα» μεταξύ οργανισμών και σχετικών επιχειρήσεων, για τη βελτίωση της αξίας των βοτάνων, ειδικά των ενδημικών ειδών, με εν δυνάμει αγορές στην Βιομηχανία τροφίμων, τη Φαρμακευτική και την Κοσμετική.
- Διαμόρφωση και προώθηση πολύ-εταιρικών και διασυνοριακών εμπορικών διασυνδέσεων για προϊόντα βοτάνων που παράγονται στις συμμετέχουσες χώρες του έργου HEGO με τη χρήση τενχχολογιών πληροφορικής και επικοινωνίας και Στρατηγικές Marketing και Branding (προώθησης και επωνυμίας).
- Βελτίωση της πρόσβασης των αγροτικών επιχειρήσεων σε χρηματοδοτικά εργαλεία και επενδυτικά σχήματα καθώς και σε πρωτοβουλίες για τη δημιουργία ομάδων / clusters στον αγροτικό τομέα της οικονομίας.
Οι εταίροι του έργου είναι:
- Η ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΑΕ – ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ (Συντονιστής εταίρος),
- το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) – Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων και Έρευνας (PP2),
- Ο Οργανισμός Ανάπτυξης μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων της Μολδαβίας – ODIMM (PP3),
- η Ένωση Παραγωγών Γεωργίας – GFA (PP4) και
- το Κέντρο για την Αγροτική Επιχειρηματικότητα και την Ανάπτυξη της Υπαίθρου στην Αρμενία – CARD (PP5).
Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 745.983,00€